Historija


UNIS je osnovan 1968. godine. Do 1992. godine je osnovao ili integrisao u svoj sastav više od 100 preduzeća u oblastima: automobila i dijelova, repromaterijala, hemijske industrije, mašinogradnje, namjenske industrije, ležajeva, alata, bicikla i dijelova. U takvoj organizaciji je funkcionirao i veoma jak sistem usluga u oblasti inženjeringa i konsaltinga, turizma, rent-a-cara i drugo.

Do 1992. godine UNIS je uspostavio saradnju sa više vodećih svjetskih kompanija kroz zajednička ulaganja, proizvodnu kooperaciju i druge više oblike saranje (Volkswagen, SKF, Singer, Olimpia, Olivetti, Alfred Thun, UTP i drugi), te formirao tri sopstvena ili mješovita preduzeća u inostranstvu (USA, Njemačka, Italija) i više predstavništava (Austrija, Bugarska, Češka, Egipat, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Indija, Irak, Iran, Malezija, Njemačka, Poljska, Rusija ...).

Rast UNIS-a se najslikovitije ogleda u rastu prihoda – sa 290 miliona USD iz 1975. godine ukupni prihodi povećani su na skoro 1,3 milijardi USD u 1991. ggodini. Vrijednost prodaje u izvozu je iznosila 321 miliona USD, od čega je najveći dio na Zapadno Evropskom tržištu. U to vrijeme zapošljavali smo preko 45.000 radnika u 88 preduzeća.

U periodu 1992 – 1995. u ratnim uslovima UNIS je pretrpio ogromne materijalne štete kroz fizička oštećenja i otuđenje imovine. Proizvodnja je skoro u cjelosti zaustavljena u svim tvornicama, a sve uslužne djelatnosti su prestale sa funkcioniranjem. Strani partneri su se povukli iz ranijih poslovnih poduhvata. Poslovne veze na domaćem i stranim tržištima su pokidane. Poslovni sistem je doživio kompletnu destrukciju u svim segmentima poslovanja, uključujući i destrukciju vlasništva u pojedinim tvornicama. Nastale štete su procijenjene na preko 700 miliona KM.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma i reintegracije određenih područja u Federaciju BiH, značajan dio naših proizvodnih i drugih kapaciteta je ostao na području RS kao i na teritorijama drugih država nastalih raspadom ex Jugoslavije. Procjene ratnih šteta izvršene u tom periodu su pokazale da smo pretrpili štete u vrijednosti od preko 700 miliona USD, ne računajući poptuno uništenje nekih od naših strateških programa.


Za dioničare

registracija

Zahtjev za registraciju

* *
*
       
*    
* *
       
*    
* *
       
* sva polja su obavezna
Novi katalog vrtnih garnitura za 2015